CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

onsdag 21 januari 2009

Det svänger inte på 1 å 3

En fantastisk intressant artikel om hur vi svenskar är rytmanpassade till 1 och 3 i musiken. Det här visar ju att jazzen och därmed lindyn är way better. För vad har vi i Sverige då? Jo, snoa... jaha. Artikeln här är hämtad från Fredrik Lindströms program Världens Modernaste Land med undertiteln svensk eller osvensk?

Svenskarnas brist på sväng

Spela i band

Frågan här är till vilken takt man klappar. Sven Ahlbäck, forskare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, ställer sig frågande till att det skulle vara typiskt svenskt att klappa på 1 och 3 i fyrtaktsmusik.´Skillnaden finns snarar e mellan europeisk och afrikansk musikkultur (och därmed också afroamerikansk musiktradition): medan man i europeisk musik i allmänhet klappar på de tunga slagen, som 1 och 3, klappar man i afrikanska musiktraditioner ofta istället komplementärt på t ex 2 och 4.

Markeringarna på 1 och 3 är alltså något som knyter svenskar till en europeisk tradition medan 2&4-klappen idag hör samman med afroamerikansk populärmusik som pop och jazz. Å andra sidan, menar Sven Ahlbäck, bygger även exempelvis viss västsvensk och norsk folkmusik på starka markeringar på 2 och 4, som gör att man kan känna de där två pulserna som "bråkar" med varandra och som gör att det svänger.

Att klappa med i sådan musik på 1 och 3 blir minst lika osvängigt det! Det sväng som finns i traditionell svensk folkmusik har dock inte underhållits av vare sig skolundervisning eller annan officiell musikkultur i Sverige, vilket har gjort att svenskarna alltsedan 1920-talet har sökt sig till andra musiktraditioner som jazz och salsa för att få sig lite sväng till livs. Att klappa på 1 och 3 i TRETAKT är däremot det svenskaste som finns, menar Sven Ahlbäck: de flesta låtar som spelas inom svensk folkmusiktradition och som många svenskar skolas in i via ringdanser kring midsommarstänger och liknande är av låttypen polska ? d.v.s. polsk dans - som sedan slutet av 1600-talet har haft en stark position som svensk allmogedans. Ett välkänt exempel på polska är "Räven raskar över isen". Tretaktsdanserna, bland dem långdans, vals och hambo, har slagit stort i Sverige jämfört med ex Danmark och Finland där 2-taktsdanser som polka är mer poppis. Att stampa på 1 och 3 är med andra ord något väldigt svenskt som kan upplevas som både exotiskt och svårt att lära in för många människor från andra länder, menar Sven Ahlbäck.

0 kommentarer: