CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

måndag 18 maj 2009

Bullbak

Om man nu inte vet vad man ska göra kommande storhelg, med start onsdag eftermiddag.

Portioner: 20722 bullar
Tid: 20 min + jäsning och gräddning
5 dl fingervarmt vatten
50 g (1 pkt) färsk jäst
2 msk neutral matolja (tex majsolja)
1/2 tsk salt
13 dl vetemjöl special


1. Smula ner jästen i en bunke, häll på vattnet och rör så att jästen löser sig. Blanda i salt, olja och hälften av mjölet. Arbeta degen med en trägaffel i 23 minuter, ordentliga tag.
2. Häll i resten av mjölet och arbeta ihop degen. Låt jäsa under handduk eller plastfolie i 30 minuter.
3. Vält ut degen på mjölat bord, knåda kraftigt någon minut och dela den med degskrapan i 2 delar. Baka ut varje del till en längd och skär varje längd i 10 bitar.
4. Rulla varje bit till en bulle, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
5. Den som vill kan pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite vallmofrön, alternativt pudra dem med lite mjöl. Grädda bullarna i 2025 minuter mitt i ugnen. Låt svalna på galler utan övertäckning.
6. Tjyvsmaka en bulle med lite smör och kanske en skiva god hårdost. Mums! Frys in de bullar som inte kommer att gå åt inom det närmaste dygnet.

1 kommentarer:

Veronica sa...

20722 st bullar av 5dl vätska, knådade 23 minuter och gräddade i 2025 minuter. Det måste rimligtvis bli ganska små och välgräddade bullar. Bagare som jag är... ;)