Den här artikeln är hämtad härifrån. För visst har vi väl alla fått kryptiska meddelanden både på fejan och i inboxen.
Snabbkurs i att avslöja falska kedjebrev
Kedjebrev och namninsamlingar via mail, MSN eller Facebook är verkligen ett otyg. Jag har på fullt allvar vid flera tillfällen brutit kontakten med folk som envisats med att skicka sådant till mig trots att jag upprepade gånger förklarat att det är ljug, påhitt och slöseri med tid. Idag dök så senaste Facebook-spammet upp:
OBS!! VIKTIGT!!!!! Gå till inställningar. Klicka på sekretessinställningar. Klicka på Blockera användare. I rutan Namn skriver du “Automation Labs.Om en lista på ca 20 personer kommer upp. Blockera var och en för sig. Dessa människor har tillgång till ditt Facebook-konto / profil och spionerar på vad du gör!!!
När “viktiga” och “obs viktiga” saker sprids via statusrader på Facebook, gärna understruket med stora bokstäver och många utropstecken kan man utgå från att det är bluff. Men hur vet man hur det egentligen ligger till? Här är några knep som kan vara bra att börja med om man verkligen vill veta om det är sant eller inte.
Först kan man överlag fundera på rimligheten. Tjugo personer ska alltså har tillgång till just min profil. Det är inte helt troligt, och dessutom mer tankeväckande än egentligt upprörande.
Dels kan man ju fråga sig vad man (frivilligt) spridit för information på Facebook som man är så rädd för att andra ska se. Dels har Facebook säkerligen över 9000 miljoner användare (typ!), och det känns som att det vore en riktig lyckträff om det var så att antalet personer som faktiskt hade tillgång till våra profiler var tjugo personer. Det är troligtvis mångdubbelt fler, gissningvis alla Facebookmedarbetare, eventuella konsulter och varför inte inflytelserika staters säkerhetstjänster.
Den mesta informationen är dessutom, om man inte låst sin profil helt, nåbar via många lustiga omvägar. Man kan i perioder exempelvis kunnat komma åt såväl privata bilder genom taggar som gemensamma vänner gjort som låsta loggar genom gemensamma vänners kommentarer. Det mesta går också att googla. Överlag ska man inte utgå från att man kan hålla något alls hemligt. (OBS! VIKTIGT!!!)
Nästa steg är att googla varningen. En snabb googling på “automation labs” ger två tydliga länkar. En till Automation labs, som verkar vara ett företag som gjort spelfusk till Facebooks-spelet Farmville. Andra länken är till en sida som klart och tydligt tar upp det här kedjebrevet och förklarar varför det är en bluff. Läs gärna den!
Att just den här varningen är en bluff är alltså klart. När man söker på personer att blockera så hittar Facebook automagiskt folk som har något gemensamt med det sökord man angett. Det kan testas genom att man anger något helt annat, typ “glasspinne” eller “riksbanken”. Även då dyker det upp folk som Facebook föreslår att man ska blockera, och som definitivt inte finns med på ens vännerlista. Huga…
Man kan även fundera lite på sitt allmänna internet-beteende. För något år sedan skrev jag ner en liten snabbkurs till internet som, även om den var tänkt för användare av kända nedladdningssidor och dessutom bör läsas med glimten i ögat, nog fortfarande är aktuell:
# Dyker det upp saker som blinkar, låter eller ber dig klicka, KLICKA INTE.
# Att ett meddelande säger att du vunnit pengar innebär inte att det stämmer, KLICKA INTE.
# Säger en ruta att du har virus och måste klicka för att ta bort det, KLICKA INTE.
# Meddelanden som svarar på saker du inte frågat om är inte där av hjälpsamhet, KLICKA INTE.
# Tjejerna i reklamen om “meet these local girls in your area” är verkligen inte de otroligt sympatiska grannflickor de utger sig för att vara, KLICKA INTE.
# Om det kring en länk står saker som “fake”, “trojan”, “virus”, KLICKA INTE.
# Internet glömmer inte. Är du inte säker på om du kan stå för ett beslut, KLICKA INTE.
# Använd bara internet om du har en fungerande frontallob. Svikar den, LÅT BLI INTERNET.
torsdag 4 februari 2010
Spam och annat skräpmejl
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
0 kommentarer:
Skicka en kommentar